Системний підхід до управління ІТ

25.05.2014 22:56

 

Управління в сфері ІТ, як і управління в будь-якою діяльністю потребує системного підходу. Такий підхід передбачає розгляд організації, як сукупності взаємопов’язаних елементів, які орієнтовані на різні цілі та взаємодіють між собою в умовах постійно змінного оточення (навколишнього середовища).

В управлінні системний підхід передбачає використання методології наукового пізнання, в основі якого знаходиться об’єкт, як система (по суті, комплекс взаємопов’язаних елементів, що взаємодіють між собою) [1, c.75]. 

Таким чином системний підхід в управлінні ІТ можна визначити, як всеосяжний комплексний підхід, який передбачає всебічний облік специфічних характеристик відповідного об'єкту, що визначають його структуру, а отже і організацію. ІТ, як і кожна система включає свої, притаманні їй, особливості, свою реакцію на управління, свої форми можливого відхилення від програми заданого вектору дій, свою здатність реагувати на різного роду зовнішні впливи оточення.

Але окрім того, що управління ІТ в організації може здійснюватися використовуючи системний підхід, ІТ з іншого боку є важливим інструментом (одним з об’єктів), який забезпечує виконання прийнятих управлінських рішень в рамках компаній чи організацій в цілому. Системний підхід є також звичним поняттям для обґрунтування необхідності проведення та впровадження нових   ІТ-рішень в процес управління компанією. В кожному з ІТ проектів, незалежно від обсягу функцій, що підлягають автоматизації, ІТ-директору компанії необхідно вирішувати складні задачі узгодження окремих рішень в єдину систему автоматизації фінансово-господарської діяльності організації.

Сьогодні ІТ-бюджети найбільших українських компаній вимірюються багатьма десятками мільйонів доларів. Суми ІТ-бюджетів стають значними навіть у компаній середнього масштабу. У цьому зв’язку керівникам підприємств необхідно розуміти, на що ці гроші витрачаються і як їх правильно витратити. Відповідно, для успішного розвитку бізнесу життєвоважливими є питання планування і використання інформаційних технологій [1, c.78]. 

Такий підхід до управління ІТ отримав розвиток завдяки використанню комп'ютерної техніки та створення централізованих інформаційних систем.

Використання комп'ютерної техніки на основі системного підходу дозволяє удосконалювати методи і структуру управління. Системний підхід до управління передбачає розгляд управління як процедури чи процесу прийняття управлінських рішень.